Direktlänk till inlägg 9 april 2011

Gamle Uttersbergsvargen fick en plågsam död

Av shedlight - 9 april 2011 19:18


Fem av de nitton skjutna vargarna i årets jakt hade missbildningar  enligt rapporten från SVA.

http://www.dn.se/nyheter/sverige/fem-vargar-hade-missbildningar


Men medfödda missbildningar är inte lika med att de är ärftliga.

Missbildningar kan också inverka olika mycket i en vargs liv.

Två individer hade överbett.

Två var delvis kryptorchida.


För alla som håller på med  hundar är detta inga märkliga kroppsliga avvikelser.

Överbett behöver inte innebära något större problem, det beror helt på. Det kan även  rätta till sig av sig själv med åldern om det är en ung varg. Så kan ske hos hundar.

Kryptorchism reglerar sig självt; antingen är hannen fertil eller steril.

Kvarstår ett njurfel och ett kotfel, som är värt att titta närmare på.


Men att  skjuta av vargar för att minska tex förekomsten av sterilitet är fullständig huvudlöst  och okunnigt.

Detsamma kan i princip sägas om regeringens utvalde "expert" Liberg, som säger det Carlberg vill att en "expert" ska säga.


Mer anmärkningsvärt är att två av djuren  hade skador efter påskjutningar med  hagel i sina kroppar. Tjuvskytte alltså.

Att skjuta med hagel på varg är djurplågeri och ett tecken på att problemet med vargen i Sverige  ligger någon annanstans än hos just vargen.


I en debattartikel skriver en f d jägare om jägarnas djupa hat mot vargen.

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/moralen-ar-i-botten-bland-jagarna_6078999.svd


I senaste numret  av VÅRA ROVDJUR  (1/2011)  från Svenska Rovdjursföreningen  står om Uttersbergsvargens öde.


Denna hanvarg blev gammal och fick en mycket plågsam död i årets jakt.


Man tror att han blev åtta år. Men han levde så osynligt och gjorde så lite väsen av sig att forskarna trodde att han redan kanske var död.

Han har aldrig gått på boskap och verkade inte ens gå  inärheten av människor. Han förde en undanskymd tillvaro. Han överlevde  tydligen sin första hona och hade förmodligen faktiskt precis hittat en ny partner, en ung hona,  trots sin ålder.


Men i årets jakt sköts han. Han skadesköts med  elva skott, varav ett slet av hans ena framben.

Han gav sig iväg på sina tre ben med  fruktansvärda smärtor. Efter en timme hann jägarna ikapp honom och denne gamle kämpe slapp sina plågor och fick sitt liv ändat. 

Den sista timmen i hans långa liv kunde ha undvikits.  


I Värmland gick ännu en hanne, denna gången en ung,  samma öde till mötes; ett söndertrasat bakben i en kulsvärm på 13 skott.  Tre träffade , varav ett alltså i ett ben.  Även han plågades svårt innan han  hittades.


I samma tidning skrivs att Norges Miljövernförbund riktar skarp kritik till jägarna i Norge för att de är "skjutkåta" och ignorerar regeln att djur inte får utsättas för onödigt lidande. Flera grova skadeskjutningar rapporteras. En tik fick leva i en timme med sönderskjuten strupe  med blodet rinnande. En hanne sköts bakifrån i svansroten med ett skott som vandrade genom hela kotpelaren, ett troligen otillåtet skott. Ytterligare en hanne fick, precis som i de svenska fallen ett framben avskjutet.


Vad händer i skogen under vargjakten?

Om Carlgren får som han vill, så blir det jakt nästa år också. Ska vi ha oberoende observatörer med under jakten då? För att försäkra oss om  att inga besinningslösa kulsvärmar på 13 skott lemlästar vargar igen? Med ett omfattande djurplågeri som följd.  För där i skogarna, kallas inte pressfotograferna  in utav jägarna, där ser ingen vad som händer.


Förhoppningsvis har EU reagerat  långt innan dess och satt stopp för denna framfart.

 
 
Ingen bild

Mållgan

10 april 2011 14:25

Det här plågeriet är nog dock inte unikt för rovdjursjakten. Även i alla annan form av jakt skadskjuts det allt för mycket. Hälften av jägarkåren borde överhuvudtaget inte få vapenlicens.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av shedlight - 21 januari 2017 10:32

  Även i år beslutade länstyrerelserna om licensjakt på varg utan någon egentligt grundlig analys och reflektion om varför. Överklagande av naturorganisationer till högsta juridiska instans ledde inte till någon förändring trots att domstolar int...

Av shedlight - 11 augusti 2016 21:55

Idag nås vi av nyheten att Ecuadors ambassad tillåter att Assange förhörs om våldtäktsmisstankarna som funnits sedan 2010.    Men varför glömmer media bort vad som har hänt under dessa år? Hur Assange har utryckt sig? Hur en åklagare som inte ens...

Av shedlight - 22 juli 2016 10:49

Idag är det fem år sedan Anders Behring Breivik utförde sina välplanerade och fruktansvärda terrordåd.   Trots att det är en händelse som omtalats mycket i både Norge och Sverige så tycks den kontext som Breivik verkade i, inte ha analyseras. Han...

Av shedlight - 30 juli 2015 13:55

Den fasansfulla historien om lejonhannen Cecils död i Zimbabwe rullar nu över världen. Han sköts  med pilbåge och föst efter 40 TIMMAR efterföljande  sköts han ihäl med skjutvapen. Ett mer utstuderat djurplågeri är svårt att föreställa sig. Den nöjes...

Av shedlight - 27 juni 2015 11:43

Tänkte faktiskt försöka blogga lite i sommar men jag tänkte börja med en att reprisera ett tidigare inlägg och förändra det lite - från att handla om SD till att handla om SD-anhängare. Det är precis lika aktuellt idag som när det publicerades mars 2...

Kategorier

Shed Light

Arkiv

RSS

Senaste inläggen

Tidigare år


Ovido - Quiz & Flashcards