Direktlänk till inlägg 29 januari 2013

Hur ofta ska man höra att sexism är "humor"?!

Av shedlight - 29 januari 2013 22:09

En teckning där en pojke tittar in på en flicka på toaletten har "smyckat" en skola i Luleå.


Skolledningen försvarar sig med att det är humor.

Känns det igen?


När nakna kvinnokroppar med döda fiskar visas i en sportfisketidning kallas det humor.

När en kvinnomun suger av en korv kallas det humor.

När det fälls grova sexistiska kommentarer i olika sammanhang kallas det också humor.

"Har du ingen humor" kan kvinnor få höra om de får veta hur deras bröst ser ut.


Det är en dubbel kränkning. Först den initiala kränkningen i en bild, ett verbalt uttryck eller fysiska tafsanden.

Sedan få veta att det bara var humor. HUMOR??!

VAD ÄR DET SOM ÄR SÅ SKOJ MED SEXISM? FÖR VEM?


HUR MÅNGA GÅNGER SKA MAN HÖRA DET UNKNA FÖRSVARET FÖR ATT BEHANDLA KVINNOR NEDVÄRDERANDE?


Att en skola deltar i samhället sexism, som så ofta numera visar sig både på nätet och i reklam, är häpnadsväckande.

Om skolan nästa vecka  får ett uppror för att sexistiska instagrambilder lagts ut - skulle de då tycka att det var humor?


I Tyskland har det startats en hashtagg sedan en kvinnlig journalist fått nog och talat ut i pressen om en sexistisk hög politiker. Numera partiledare.  Det har fullständigt exploderat av uppdämd ilska över den sexism som kvinnor tvingas genomlida i samhället och på arbetsplatser.


I Australien håller landets ledare ett brandtal om den sexism hon varit tvungen att stå ut med  - upplevelser hon delar med mängder av australiska kvinnor.


I Sverige röstar skolpojkar om veckans lammkött.

Hälften av Sveriges kvinnor hade utsätts för någon form av sexuella övergrepp enligt undersökningen Slagen dam. Men det är nog lågt räknat. Vem har inte råkat ut för verbala kränkningar eller  för en blottare?

De som är mest utsatta är unga flickor. De har hela nätet fullt av groomare och flashbackklapprare.


Skolan är en arbetsplats. Det är dessutom en plats där man ska betona allas lika värde.

Hela den här skolans ledning behöver gå på genusutbildning.

Om det räcker.


Den här skolans ledning  borde nog istället ägna sig åt något annat än att leda unga. Kanske köra buss eller som  föreslogs om en misogyn psykiatriker nyligen  - de borde skotta snö.


Heder åt den 14-åriga tjejen Astrid!  En som vågar!

En som förstår vad det handlar om och hur det hänger ihop!


 
 
Ingen bild

noboytoy

30 januari 2013 08:21

Manlig "humor". Fin omskrivelse för alla dessa män som påtvingar sin manliga sexualitet på kvinnor, till och med små flickor - barn?

Samtidigt så ser vi fler och fler notiser om hur kvinnor och barn smygfilmas/plåtas på badstränderna, på offentliga toaletter, i solarier osv. En kvinna i södra änden av landet blev tom smygfilmad i sitt eget hem då hyresvärden hade satt upp en dold kamera i duschen.

shedlight

30 januari 2013 09:58

Ett antal utav de som åker fast brukar också förringa skadan de gör med liknande argument som humorargumentet.
I botten ligger som vanligt att förringa kvinnors upplevelser för att de är kvinnor.

 
Gubbfan

Gubbfan

30 januari 2013 10:01

Så förstår jag återigen varför jag i gymnasiet ändrade mig om yrkesval.
Jag hade funderat över att utbilda mig till lärare för att kunna skapa en bättre skola, vars främsta syfte inte var att förnedra unga människor. Men så kom jag att fundera över att jag skulle bli tvungen att träffa dessa kvarlevor från grottmänniskorna vareviga dag på lärarrummen. Då insåg jag att jag skulle få kämpa förgäves mot dem. Det skulle jag inte mäkta.
Men jag tycker fortfarande att en lärare skall vara ett föredöme.
Lärarna borde ha reagerat mot "utsmyckningen" på en gång.
Om man nu skall tro på tidningarna, verkar det snarast som att man mobbat tösen som tyckte att det räckte med konstiga värderingar från lärare och elever.

http://Gubbfan.bloggplatsen.se

shedlight

30 januari 2013 10:06

Jag hoppas verkligen att denna skolledning är ett undantag som det genusmedvetna bottennapp de framstår som.
Det här visar ju på nödvändigheten att lärarutbildningar jobbar med värderingar om allas lika värde och att man lär ut kunskap om att se strukturer ur ett genusperspektiv.

 
Squqreeye

Squqreeye

3 februari 2013 00:21

Jag blev väldigt upprörd över detta också. Den enkät skulle jag gärna vilja se. Frågade dom alla elever eller ett fåtal. Inte nog med att den är sexistisk den uppmanar killar att kika över kanten. Jag har många gånger fungerat över varför dom har väggarna på det viset och inte ända upp. Men sen läste jag att när dom tänkt till lite målades den över. Bedrövligt är bara förnamnet, skolan ska agera för jämställdhet och jämlikhet. Pyttsan!

http://squareeye.se/wordpress

shedlight

4 februari 2013 14:56

Det är en liten del av alla sexism som skäljer över oss hela tiden.
Vi borde vara många Astridar- överallt!

Se till exempel Lindex sexistiska reklam som lyser oss rätt i ansiktet utan att vi kan värja oss. En sorts daglig dos stripp.

 
Ingen bild

Emelie

3 februari 2013 13:09

Men Shed det vet du väl. Sexuella anspelningar, sexistiska skämt osv riktat gentemot kvinnor och unga är "humor" och "lite får man ju tåla." Skämta på samma sätt om en man som är "en av grabbarns" eller bara säg ifrån och då jäklar tar det hus i helsike när alla "skrivbordskrigare" rycker ut till hans försvar mot den fräcka kvinnliga krönikör/bloggare/skoltjej som vågat mopsa sig..

shedlight

4 februari 2013 15:04

Ja, du har alldeles rätt Emelie: en kvinna som skulle knysta ens något emot får veta att hon är rabiatfeminazist eller just - utan humor.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av shedlight - 21 januari 2017 10:32

  Även i år beslutade länstyrerelserna om licensjakt på varg utan någon egentligt grundlig analys och reflektion om varför. Överklagande av naturorganisationer till högsta juridiska instans ledde inte till någon förändring trots att domstolar int...

Av shedlight - 11 augusti 2016 21:55

Idag nås vi av nyheten att Ecuadors ambassad tillåter att Assange förhörs om våldtäktsmisstankarna som funnits sedan 2010.    Men varför glömmer media bort vad som har hänt under dessa år? Hur Assange har utryckt sig? Hur en åklagare som inte ens...

Av shedlight - 22 juli 2016 10:49

Idag är det fem år sedan Anders Behring Breivik utförde sina välplanerade och fruktansvärda terrordåd.   Trots att det är en händelse som omtalats mycket i både Norge och Sverige så tycks den kontext som Breivik verkade i, inte ha analyseras. Han...

Av shedlight - 30 juli 2015 13:55

Den fasansfulla historien om lejonhannen Cecils död i Zimbabwe rullar nu över världen. Han sköts  med pilbåge och föst efter 40 TIMMAR efterföljande  sköts han ihäl med skjutvapen. Ett mer utstuderat djurplågeri är svårt att föreställa sig. Den nöjes...

Av shedlight - 27 juni 2015 11:43

Tänkte faktiskt försöka blogga lite i sommar men jag tänkte börja med en att reprisera ett tidigare inlägg och förändra det lite - från att handla om SD till att handla om SD-anhängare. Det är precis lika aktuellt idag som när det publicerades mars 2...

Kategorier

Shed Light

Arkiv

RSS

Senaste inläggen


Skapa flashcards